Препоръчителни норми за торене на зеленчукови
култури кг./дка
Култури
|
азот
|
неоферт
|
P2O5
|
K2O
|
Домати
|
|
|
|
|
- ранни
|
20-26
|
58-75,5
|
12-20
|
10-15
|
- средноранни
|
15-20
|
43,6-58
|
10-12
|
10-12
|
- късни сортове
|
16-20
|
46,5-58
|
10-12
|
10-12
|
Пипер
|
|
|
|
|
- ранни
|
15-20
|
43,6-58
|
10-12
|
10-12
|
- средноранни
|
20-25
|
58-72,6
|
12-18
|
10-15
|
- червен пипер за мелене
|
20-24
|
58-69,7
|
14-16
|
15-17
|
Патладжан
|
16-20
|
46,5-58
|
10-12
|
10-12
|
Картофи
|
12-20
|
34,9-58
|
14-18
|
15-20
|
Зелен фасул
|
6-9
|
17,4-26,1
|
8-10
|
10-12
|
Зелен грах
|
5-8
|
14,5-23,2
|
5-8
|
5-7
|
Краставици
|
|
|
|
|
- ранни
|
12-16
|
34,9-46,5
|
12-18
|
10-12
|
- късни сортове
|
10-16
|
29-46,5
|
8-10
|
10-12
|
Главесто зеле
|
|
|
|
|
- ранни
|
10-12
|
29,5-34,9
|
10-12
|
8-12
|
- средноранни
|
10-12
|
29,5-34,9
|
10-12
|
8-12
|
- късни сортове
|
16-20
|
46,5-58
|
12-18
|
10-12
|
Цветно зеле
|
20-25
|
58-72,6
|
10-12
|
12-18
|
Лук кромид
|
8-10
|
23,2-29
|
16-24
|
15-23
|
Праз
|
12-20
|
34,9-58
|
1624
|
15-23
|
Чесън
|
7-10
|
20,3-29
|
8-10
|
7-10
|
Моркови
|
10-12
|
29,5-34,9
|
8-12
|
10-12
|
Спанак
|
8-10
|
23,2-29
|
6-8
|
7-10
|
|
|