Препоръчителни норми за торене на зеленчукови култури кг./дка

Култури
азот
неоферт
P2O5
K2O

Домати

       

- ранни

20-26
58-75,5
12-20
10-15

- средноранни

15-20
43,6-58
10-12
10-12

- късни сортове

16-20
46,5-58
10-12
10-12

Пипер

- ранни

15-20
43,6-58
10-12
10-12

- средноранни

20-25
58-72,6
12-18
10-15

- червен пипер за мелене

20-24
58-69,7
14-16
15-17

Патладжан

16-20
46,5-58
10-12
10-12

Картофи

12-20
34,9-58
14-18
15-20

Зелен фасул

6-9
17,4-26,1
8-10
10-12

Зелен грах

5-8
14,5-23,2
5-8
5-7

Краставици

- ранни

12-16
34,9-46,5
12-18
10-12

- късни сортове

10-16
29-46,5
8-10
10-12

Главесто зеле

- ранни

10-12
29,5-34,9
10-12
8-12

- средноранни

10-12
29,5-34,9
10-12
8-12

- късни сортове

16-20
46,5-58
12-18
10-12

Цветно зеле

20-25
58-72,6
10-12
12-18

Лук кромид

8-10
23,2-29
16-24
15-23

Праз

12-20
34,9-58
1624
15-23

Чесън

7-10
20,3-29
8-10
7-10

Моркови

10-12
29,5-34,9
8-12
10-12

Спанак

8-10
23,2-29
6-8
7-10