Препоръчителни
норми за торене на земеделски култури кг./дка
Култури
|
азот
|
неоферт
|
P2O5
|
K2O
|
MgO
|
А. Житни
|
|
|
|
|
|
Пшеница
|
8-14
|
23-41
|
4-8
|
7-10
|
1-1,5
|
Ечемик
|
|
|
|
|
|
- зимен
|
8-14
|
23-41
|
5-7
|
8-10
|
1-1,5
|
- пивоварен
|
6-9
|
17-26
|
6-8
|
9-11
|
2
|
Б. Окопни
|
|
|
|
|
|
Царевица
|
|
|
|
|
|
- поливна за зърно
|
17-20
|
49-58
|
9-14
|
15-20
|
3-3,5
|
- неполивна за зърно
|
9-14
|
26-40
|
5-6
|
8-10
|
1,5-2
|
- силажна
|
7-12
|
20-35
|
4-7
|
7-10
|
1-1,5
|
Слънчоглед
|
7-9
|
20-26
|
8-10
|
10-14
|
3-4
|
Картофи
|
10-14
|
29-40
|
8-10
|
12-16
|
2-2,5
|
В. Технически
|
|
|
|
|
|
Памук
|
8-10
|
23-29
|
-
|
-
|
-
|
Тютюн
|
4-10
|
12-29
|
6-12
|
10-12
|
2-2,5
|
В. Бобови
|
|
|
|
|
|
Соя
|
3-5
|
9-12
|
5-7
|
8-12
|
1-1,5
|
Фасул
|
5-10
|
15-29
|
5-12
|
8-12
|
-
|
|